PENGURUSAN PENYAKIT MATA & KEADAAN OKULAR LAIN /

Pakar Keratokonus di Malaysia

Keratokonus merupakan keadaan diaman kornea menipis, lemah dan akhirnya menjadi bentuk kon. Ia boleh menyebabkan kemerosotan penglihatan jika tidak dirawat.

Keratoconus

Rj. Gambar Kornea Normal (kiri) Kornea Keratokonus (kanan)

Punca Keratokonus

Keratokonus adalah penyakit mata progresif di mana kornea menipis secara tidak normal, menyebabkan bentuk berubah menjadi bojolan berbentuk kon. Ketidaksamaan betuk kornea menyebabkan astismatisam secara tidak teratur yang mana akan menyebabkan:

Siapa yang berisiko?

  • Mempunyai sejarah keturunan
  • Astigmatism yang tinggi
  • Alergik yang kronik dan selalu menggosok mata

Tanda dan gejala

  • Penglihatan yang terganggu
  • Sensitif kepada cahaya terang
  • Penglihatan berganda pada satu mata

Muat Turun Risalah (PDF)

Keratoconus

Rawatan Keratokonus

Kanta Lekap Tegar (RGP)
Pada peringkat awal, cermin mata atau kanta lekap lembut boleh digunakan untuk membetulkan penglihatan. Semakin nipis kornea itu, kanta lekap tegar (RGP) atau kanta lekap khas (keratokonus) akan diberikan bagi memberikan penglihatan yang lebih baik. Kanta lekap yang ditetapkan mestilah disuaikan secara sempurna dan rawatan susulan dan pengubahan kanta secara kerap diperlukan bagi mencapai dan mengekalkan penglihatan yang baik.

Rawatan pembedahan
Pautan Silang Kornea juga merupakan pilihan lain untuk mengawal perkembangan keratokonus. Dalam kes yang berperingkat tinggi, pemindahan kornea (prosedur pembedahan yang menggantikan kornea keratokonus dengan tisu penderma yang sihat) mungkin diperlukan. 

BUAT TEMUJANJI

Hubungi kami hari ini

Sama ada anda memerlukan pemeriksaan mata secara mudah atau pun pembedahan mata yang kompleks, sudah pasti kumpulan oftalmologi dan optometris kami sentiasa berada di sini untuk memenuhi keperluan anda. Hubungi kami sekarang, kami sedia membantu!

HUBUNGI KAMI